logo Pozarządowego Centrum Dostępu do Informacji Publicznej
| 12-11-2016 18:17
| 12-11-2016 18:14
| 13-06-2016 13:56
Sieć Obywatelska - Watchdog Polska Pozarządowe Centrum Dostępu do Informacji Publicznej >> Aktualności >> Ujawniono informacje o Tarczy Antykorupcyjnej - oświadczenie AKOP
dokument archiwalny

06.09.2011
A- A+
Ujawniono informacje o Tarczy Antykorupcyjnej - oświadczenie AKOP

10 rocznica uchwalenia ustawy o dostępie do informacji publicznej okazała się przełomowa również z innej przyczyny. Otrzymalismy dzisiaj odtajniony wyciąg z Protokołu nr 5/08 posiedzenia Kolegium do Spraw Słuźb Specjalnych. Miał on zawierać informacje dotyczące Tarczy Antykorupcyjnej.

logo AKOP

Stowarzyszenie Liderów Lokalnych Grup Obywatelskich działające w ramach szerokiej Antykorupcyjnej Koalicji Organizacji Pozarządowych wygrało z Premierem sprawę przed Naczelnym Sądem Administracyjnym dotyczącą udostępnienia fragmentu protokołu. Przesłany dokument jest właśnie efektem tej wygranej. Zapraszamy do zapoznania się protokołem. Czy rzeczywiście istniały podstawy żeby go nie udostępniać przez ponad 2 lata? Czy ujawnienie treści tego protokołu zagrażało bezpieczeństwu państwa? Czy trzeba było aż angażować do tego sądy administracyjne?

Zapraszamy do zapoznania się z oświadczeniem wydanym przez Antykorupcyjną Koalicję Organizacji Pozarządowych z dnia 7 września 2011 r.

Ostatnia modyfikacja: 2012-12-22
Krzysztof Izdebski
Wydrukuj skomentuj

Komentarze (2)
Grzegorz | 06.09.2011
Moim zdaniem tego rodzaju informacje nie kwalifikowały się do objęcia klauzulą "tajne". Swoją drogą czy sam wyciąg jest sporządzony w zgodzie z przepisami wykonawczymi do ustawy o ochronie informacji niejawnych? Nie ma w nim daty sporządzenia wyciągu, nie ma podstawy dokonanej zmiany, skreślenia nie są dokonane kolorem czerwonym :-) Ale może się czepiam...
usuń
obywatel | 08.09.2011
Komentarz do powyższego. Smutne, ale prawdziwe http://wsieci.rp.pl/opinie/kataryna/Tylem-do-obywatela
usuń
CC | Sieć Obywatelska - Watchdog Polska, ul. Ursynowska 22/2, 02-605 Warszawa, +48 22 844 73 55, dip@lgo.pl | CMS: e-ppi.pl | Wygląd strony: Agencja BO TAK!
Inne nasze programy:    fundusze sołeckie watchdog